PROMOCJA KSIĄŻKI JANA KLEKOTA -HUSYNNE.

Temat: wrześniowo i wiosennie! ... 5cz.
ano   ale myślę że dotyczy to tylko kurczaka / w sensie jego części/ a nie wędlin - taką mam nadzieję przynajmniej Ja mam wrażenie, że nadzieja w takich czystych mięskach. Tzn u nas typowe kiełbasy odpadają: dodatek mąki, wołowiny. Ewentualnie będziemy baaaardzo szeroko uśmiechać się Dziadka Andrzeja. Wędzone z wędzarni już jadł i było rewelacyjne a Bartuchowi dziób się nie zamykał. A drugie to znajomi, którzy też sami wędzą i wiemy, że na samej solance bez dodatków. U nich zamawiamy czasami. I tu i tu mam gwarancje, że mięsko w porządku.
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=29326



Temat: KACZKA
o kurczakach duzo piszą a o kaczkach nic Ja bym zrobił w/g przepisu na kurczaka , tak dla próby . Jednak to że kaczka ma mięso nie tak delikatne jak kurczak to należało by dołożyć trochę więcej czasu do peklowania - moczenia w solance jak i do wędzenia . Proces produkcji zapisać ,podzielić się wiedzą na forum i przy następnej kaczce będzie...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4482


Temat: wedzony kurczak
W przypadku kurczaków ilość solanki jest zdecydowanie większa niż te przyjęte w wędzonkach 40% ja robię jej tyle aby kurczaki pływały w miarę swobodnie, a trzeba pamiętać że kurczak to "bryła" pusta w środku stąd i większe zapotrzebowanie, więc na 2,5kg będziesz potrzebował ze 3litry a do wędzenia najlepsze są sztuki po ok. 1,8 - 2kg 1 litr wody i do tego...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2613


Temat: Peklowanie
Karpik Mój Fentelek dość często wędzi kurczaki, a przede wszystkim udka. Są moczone w solance przez 24h.Przed wędzeniem są parzone,ale krótko,musiałbyś podpytać Fentelka. Naprawdę są rewelacyjne.Mięsko jest mięciutkie,delikatne,no i oczywiście sam proces wędzenia nadaje godny smak dla naszego podniebienia. Polecam
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2102


Temat: Kiełbasa PIERWSZA w życiu :)
Witam Kurczaka wędzonki i kiełbasę wędziłem w ok 50-60 st. potem parzyłem wędzonki do momentu kiedy temperatura w środku mięsa doszła do 65-70 st C. Wyszły bomba. Kurczak bombowy, wg przepisu dziadka. (weekendowy kurczak) Kiełbasa wyszła ścisła i piękna wg przepisu dziadka (pierwsza kiełbasa) Wedzonki także super solanka wg tabeli dziadka. Jeżelich chodzi o wcześniejsze kiełbasy które były ktruche. Myśle że to był kwestia temperatury, wczesniej była robiona w wiekszych temperaturach. Pytanko o przechowywanie. Wedzonki wrzucam do zamrażarki ustawonej na -20 st.C. Jak je natomiast odmrażać, macie jakiś sposób. Ja wrzucam do lodówki...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4627


Temat: Wędzony kurczak
Witam Wszędzie w przepisach jest napisane aby zaraz po parzeniu lub po ok 30 min od parzenia zacząć wędzić kurczaka. Ponieważ ja nie mam dziś czasu na wędzenie to chciałem zapytać czy zapeklowany ki sparzony kurczak może poczekać do jutra w lodówce lub w przewiewnym pomieszczeniu na wędzenia czy też trzeba wędzić zaraz po parzeniu ? Jeszcze jedno. Czy można parzyć kurczaka w tej samej solance w której sie peklował przez 2 dni ?
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1121


Temat: kwasne wedliny po wedzeniu
osuszyć w przewiewnym miejscu w temp pokojowej powiedzmy przez godzinę Osobiście uważam że kurczaka powinieneś dobrze wytrzeć ręcznikami papierowymi i suszyć w rozgrzanej wędzarni ok 1,5H . Na ostatnim zlocie regionalnym robiliśmy wędzone udka. Solanka 100g na litr i moczenie 24H. Osuszanie po wytarciu ręcznikami 1,5H w temp 50-55stopni . Wędzenie 3 godziny i zupełnie przez przypadek ostatnie 30 minut temperatura 80...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=866


Temat: Kurczak aromatyczny Dziadka
Na "czuja" wydaje się, że po 48godz. w solance kurczak będzie za słony. - chyba,że będziemy bardzo długo parzyć przed wędzeniem celem wyrównania stężenia soli . Tutaj mamy odpowiedź. Tak jak różne elementy danego rodzaju mięsa smakują inaczej, tak inaczej smakują różne gatunki mięs posolone i poddane obróbce termicznej. Dochodzi jeszcze grubość warstw mięsa(kurczak), przez którą musi przeniknąć sól.
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1500


Temat: Kurczak aromatyczny Dziadka
Dziś popełniłem udka z kurczaka. Te które dały Wam tyle radości w czytelni. Na początek udka wylądowały w solance 110g soli i na litr wody. Ilość solanki równa masie udek. Po ... dziś wędzenie przez 7godzin w temp 30-40stopni. Smak kurczaka bardzo dobry, niestety jest troszkę za twardy. Sparzę kilka udek jeszcze raz i zobaczę czy zrobią się bardziej miękkie. PZDR
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1500


Temat: Kurczak aromatyczny Dziadka
Dziadek!!! Właśnie miałem taką sytuację, że musiałem uwędzić kuraka bardzo szybko, ale te peklowanie w czasie nie pasowało, więc wpadłem na pomysł żeby zrobić solankę 0,16kg na 2.5 litrów wody i podgotowałem świeżego kuraka około godzinki jak na rosołek żeby był w miarę miekki. Oczywiście zioła też były. Następnie osuszyłem studząc w przewiewnym chłodnym miejscu. Wędzenie kuraka odbywało się w tem 30 st pierwszą godzinkę i jak kurak już zaczął nabierać kolorek, podniosłem temperaturkę do 50 - 60 st ( jak wiatr zawieje ) Wędziłem całość ok 4 godzin. Kurczak był pyszny jeszcze na ciepło. Jutro robię więcej kurczaków. Ps. Kuraka w kawałkach wieszałem na hakach do pstrągów. To naprawdę było szybkie wędzenie!!!
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1500


Temat: Kurczak aromatyczny Dziadka
wyjaśnienia to parzenie kurczaka odbyło się w solance beż peklowania
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1500


Temat: Kurczak aromatyczny Dziadka
Kurczaka trzymałem w solance /120 gram soli na 1 litr wody/ ok 48 godz. pozostałe czynności wg przepisu Dziadka: a więc parzenie do temp. ok 70 st.C , wedzenie ok 2 ... 24 godz. / przetrzymania w solance żle zrobić ?.
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1500


Temat: Kurczak aromatyczny Dziadka
Witam. Pomocy !!! Mam pytanie jak sobie radzicie z tak wędzeniem i wysokimi temperaturami na dworze ? Zaraziłem się kurczakiem dziadka i robiłem już 2gi raz i mam mały problem NIE MOGĘ OSIĄGNĄĆ złotego kolorku tylko jakiś taki jakby niedowędzony i porobiły się zacieki. Zmodyfikowałem trochę przepis i robię go tak Do solanki daję przegotowane zioła: pieprz, koleandrę, czosnek granulowany i gnieciony, liść laurowy, ziele angielskie, do parzenia oprócz tego co jest w przepisie daje jeszcze 2 ząbki czosnku na kurczaka. Następnie sparzonego zgodnie z przepisem suszyłem z uwagi na temperatury w lodówce ... bez przykrytej wędzarni, no i wędzenie w temperaturze od 65 do 75. No i za cholere nie mogę osiągnąć koloru. Uparłem się i nawet 1dengo wędziłem 5 godzin i po 5...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1500


Temat: Wędzony kurczak
Raulo o ile nie masz czasu dzisiaj wędzić to wykonaj całą czynność jutro taki kurczak, którego dzisiaj sparzysz a jutro będziesz wędził BĘDZIE BARDZO SUCHY PARZYMY W CZYSTEJ WODZIE A NIE W SOLANCE
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1121


Temat: Wędzony kurczak
Kurczaka parzonego możesz wędzić na drugi dzień dobrze by było by przetrzymany był na wisząco wtedy równomiernie obsuszy się ale możesz i na leżąco przetrzymać aby nie w ociekającej z niego wodzie. W solance nie radzę gotować chyba że lubisz wyroby bardzo,bardzo słone Pozdrawiam
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1121


Temat: wędzenie balkonowe
Anetko Moje pstrągi to ja je moczyłem w solance wg, Mirka – oto jego opis: -------------------------------------------- Początek cytatu ------------------------------------------ Jeśli idzie o solankę to ja stosuję następującą zasadę. Jeśli jest dużo czasu to przygotowuję roztwór o stężeniu: 0.5 kg na 10 l. wody. Wkładam pstrągi (i inne ryby też) do tej solanki na 12 godz. i wyjmuje ale nie płuczę. Reszta tak samo jak u Ciebie. Suszenia i wędzenie. Ja wędzę w temp. nie przekraczając 50 st. w mojej wędzarni. A mogę trzymać temperaturę z dużą dokładnością ponieważ beczkę mam ocieplona wełną mineralną ... czasu na trzymanie ryb w solance to wtedy posypuję dość obwicie rybki solą, i gdzieś po 3 godz. płuczę i suszę. Dalej jak wyżej. Niestety rybki muszą przejść solą. Jak są ... po podłodze. Wędziłem od pstrągów po kurczaki „Dziadka”, udka „Dymka” i wędliny ze stronki. Jedna awaria to padł mi termometr, dałem inny, dłuższy. W sumie jestem zadowolony. Ja lubię wędzić w...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=700